Info en Tips

Info over subsidies en premies

Premie netbeheerder

De premie van uw netbeheerder Infrax of Eandis (afhankelijk van uw locatie) bedraagt 550 euro per m² actieve oppervlakte, weliswaar met een maximum totaalbedrag van 2.750 euro en maximaal 50% van de factuur. Dit bedrag wordt uiterlijk binnen 6 maanden na de aanvraag op uw rekening gestort.

Om in aanmerking te komen, is het wel belangrijk te melden dat uw woning vóór 1 januari 2014 op het elektriciteitsnet aangesloten diende te zijn of dat uw bouwaanvraag was ingediend vóór deze datum.

De premie van de netbeheerder wordt vanaf 1 januari 2017 hervormd. Vanaf dan zal het premiebedrag maximaal 40% van de factuur bedragen. Vanaf 1 juli 2017 zal de aannemer ook een certificaat van bekwaamheid moeten hebben. De Vlaamse regering moet die hervorming wel nog definitief goedkeuren.

 

Premie gemeente

Mogelijk kent ook uw gemeente een bepaald subsidiebedrag toe voor uw investering in een zonneboiler. In sommige gemeenten kan dit bedrag zelfs oplopen tot 750 euro.

Wilt u nagaan of uw gemeente ook een premie toekent? Surf dan naar www.energiesparen.be ! U dient enkel uw postcode in te geven en de categorie ‘zonneboiler’ aan te vinken.


Renovatiepremie

Renovatiepremie

Uw investering in een zonneboiler komt ook in aanmerking voor een renovatiepremie van de Vlaamse Overheid. Het bedrag van deze premie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, maar u kijkt best zelf na of u voor de premie in aanmerking komt aangezien er tal van factoren belangrijk zijn zoals uw inkomen, de leeftijd van uw huis, renovaties die in het verleden plaats vonden of in de toekomst zullen gebeuren,…

 

 

 

www.premiezoeker.be

www.infrax.be

www.vlaanderen.be

www.energiesparen.be

Energietips-om-deze-winter-te-besparen

 

   
 

Verwarm tot 20°C of zelfs 19°C

19° tot 20°C is een gezonde en comfortabele omgevingstemperatuur. De temperatuur in uw woning of werkplaats met één graad verlagen, doet uw energiefactuur met 6 tot 7 % dalen. Als u van 22° naar 19°C gaat, is dat zelfs 20 %!

 

Verlaag de temperatuur ’s nachts en als u niet thuis bent

’s Nachts, wanneer u onder de dekens ligt, of wanneer u overdag afwezig bent, is een omgevingstemperatuur van 16°C ruim voldoende. Als u voor een lange periode van huis bent (bv. een lang weekend of een week vakantie) stelt u de verwarming best in op maximaal 12°C.

 

Stel uw thermostatische kranen goed af

Uw thermostatische kranen laten toe de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Stel ze dus correct in! Zo vermijdt u dat u onnodig ruimtes verwarmt die gratis door de zon worden verwarmd, of kamers waar u niet vaak komt.

 

Ontlucht uw radiatoren

Als het onderste deel van uw radiator warm is terwijl het bovenste deel koud blijft, moet de radiator worden ontlucht. Doe dit meerdere keren per jaar, zonder de verwarmingsketel uit te schakelen. Als uw woning uit meerdere verdiepingen bestaat, begin dan bij de radiatoren op de benedenverdieping en ga zo verder naar de hogere verdiepingen.

 

Leg nooit iets op uw radiatoren

Door uw radiator te bedekken of er een meubel of zetel voor te plaatsen, verkleint u zijn verwarmingsoppervlak. Daardoor daalt zijn efficiëntie met 10 %!

 

Stof de verwarmingselementen goed af

Stof houdt warmte vast. Stof dan ook radiatoren en andere convectoren regelmatig af om hen een optimaal rendement te geven.

 

Sluit de deuren

Houd niet verwarmde ruimtes gesloten, om de koude niet te verspreiden in de rest van de woning. Sluit eveneens de deuren tussen de woonruimtes en de gangen om warmteverlies te vermijden.

 

Sluit ’s nachts gordijnen, blinden en luiken

Op die manier vermindert u het warmteverlies via de ramen met 30% tot 50 %, vooral wanneer het buiten koud is en u slechts enkele beglazing hebt. Hang geen gordijnen voor de radiatoren of laat ze er niet vlak boven hangen. Anders verwarmt u het raam in plaats van de kamer!

 

Neem een snelle douche

Neem liever een snelle douche dan een bad. U gebruikt slechts 40 liter water voor een douche tegenover 100 tot 130 liter voor een bad! Kleine kinderen kunnen met twee in bad.
Uw besparing: 50 %!

 

Beperk de temperatuur van uw warm water

Beperk de temperatuur tot 50°C voor een doorstroomsysteem en 60°C voor een boiler. Die temperatuur is hoog genoeg, u verbruikt minder energie en voorkomt kalkaanslag in uw toestel.

 

Installeer een spaardouchekop

Een spaardouchekop met debietbegrenzer is wat duurder bij aankoop, maar maakt het wel mogelijk aanzienlijke besparingen op warm water - en dus ook op energie - te verwezenlijken.

 

Laat uw verwarmingsketel onderhouden

Niets zo goed als een grondig onderhoud van uw verwarmingsketel om 3% tot 5 % te besparen op brandstof en uw veiligheid te garanderen. Het jaarlijks onderhoud van verwarmingsketels op stookolie is een wettelijke verplichting. Een tweejaarlijks onderhoud van verwarmingsketels op gas is aanbevolen voor een optimaal rendement.

 

Installeer een thermostaat

Dankzij een thermostaat bespaart u 15% tot 25 % op uw verwarmingskosten. Met een programmeerbare thermostaat kunt u in heel de woning ’s nachts of tijdens een langere afwezigheid de temperatuur verlagen, om deze net voor uw thuiskomst automatisch weer te verhogen.

 

Installeer thermostatische kranen

Ze vormen een ideale aanvulling op de thermostaat en maken het mogelijk de temperatuur per kamer te regelen én uw factuur met nog eens 10 % te verlagen. De installatie ervan is op minder dan twee jaar tijd terugverdiend. Plaats er best geen in de kamer waar de thermostaat zich bevindt, omdat die de werking ervan zou kunnen verstoren.

 

Vervang uw oude verwarmingsketel

Als uw verwarmingsketel meer dan twintig jaar oud is, vervangt u hem best door een performante verwarmingsketel die optimaal gedimensioneerd is voor de te verwarmen ruimte. Het moet een hoogrendementsketel (HR+ lage temperatuur) of een condensatieketel (HR-Top) zijn. Zijn energieverbruik is veel minder hoog. U kan dus aanzienlijke besparingen doen én u vervuilt minder!